Een echte feestweek

Deze week is het echt mijn week. Ik heb het er maar druk mee om alles te vieren wat er te vieren valt. Zo is het de Dutch Happiness Week, de week van de Psychiatrie en de week van de lentekriebels.

Daarnaast was het gisteren Wereld Verteldag en is het aankomende vrijdag de landelijke Loslaatdag. Ik voel er voor om alles te gaan vieren omdat de genoemde feestdagen  allemaal ooit of juist nu op mijn leven van toepassing zijn (geweest). Maar helaas kan het niet altijd feest zijn. Zo leerde ik dat vroeger en dat geef ik nu ook aan mijn kinderen mee (hoewel ik me zo had voorgenomen om dit niet tegen ze te zeggen). Daarnaast moet ik ook nog gewoon werken, voor mijn kinderen zorgen en stemmen,  niet te vergeten.

De kers op de taart is echter dat het vandaag, naast Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie en Wereld Poëziedag ook nog eens Wereld Downsyndroomdag is! En dan weet je het wel, mijn keuze is dus gemaakt!

Wereld Down Syndroom Dag is ervoor bedoeld mensen bewust te maken van het Syndroom van Down.  Down Syndrome International (DSI), de bedenker van deze dag,  wil graag meer aandacht voor de talenten en mogelijkheden die mensen met down hebben. Ook steunen zij onderzoek om wereldwijde zorg te verbeteren.

Dat kan ik alleen maar toejuichen. Er worden prachtige filmpjes verspreid, men wordt opgeroepen om leuke knallende sokken te dragen en er worden allerlei festiviteiten georganiseerd voor mensen met downsyndroom.

Ik had niet echt een feestelijke programma bedacht voor deze dag maar vanmorgen zeg ik tussen neus en lippen tegen jongste dat het vandaag Wereld Downsyndroomdag is. Zoals altijd reageert hij niet meteen maar vandaag reageert hij helemaal niet. Bij downsyndroom is het een bekend verschijnsel dat er nogal wat verwerkingstijd nodig is als er een vraag wordt gesteld dus wachten op antwoord heeft altijd zin. Na iets te lang te hebben moeten wachten zeg ik het gewoon nog een keer, niet met een echt plan erachter maar ik wil het hem gewoon zeggen dat zijn syndroom vandaag in het zonnetje gezet wordt.

Plots is het kwartje bij hem gevallen.  En hij vraagt aan mij met paniek in zijn ogen: Wat moet ik dan doen op “werelds downdag”?

Ach jongen zeg ik, helemaal niets, wees maar gewoon je eigen mooie zelf!

Het is jouw dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s